Var rädd om dina penslar.

Genom att ta hand om dina penslar och ha en bra penselvård kommer dina penslar hålla formen och vara länge.

 

Är du en av oss som inte ha så fina penslar längre? De kanske blir fluffiga, spretiga, hårda eller har börjat lämna ränder? Känner du igen dig?
Detta är inte alls ovanligt. Men om du har en lite bättre pensel så ska inte detta hända. Så nu kommer vi till frågan om vi tar hand om våra penslar?
Har vi kanske inte alltid varit så snälla mot penslarna? Kan vi till och med ha slarvat med penselvården?
Det är okej. De flesta av mina kunder erkänner att de kanske har slarvat lite någon gång. Jag kan erkänna att även jag slarvar ibland 😉

 

Som jag skrev sist, är där många som tvekar i sitt val av pensel. Många vill ha bättre penslar men de vet med sig att de slarvar för mycket för att det ska vara värt investeringen.

 

Så därför vill jag nu guida dig i hur du ska ta hand om dina penslar.

 

Mina penslar

Här är några av mina penslar som jag är noggrann med min penselvård med.

Vi börjar med att du ska inviga dina nya penslar.

Nya penslar är i regel hårda. Det är för att de är doppade i en typ av gelé för att de ska hålla formen och du ska komma hem med fina penslar. Det du aldrig ska göra med dessa penslar är att dra i stråna eller röra borsten över huvud taget. Gör du det så är risken stor att du skadar stråna. Tänk hur det känns när håret är fullt med gelé och hur det kan skada håret om du knäcker det. Eller om du har erfarenhet med maskara och ögonfransböjare. Vi ska aldrig börja fransarna efter vi har tagit på maskara, då kan vi skada och tappa fransar. Det är samma princip med våra penslar.

Du ska skölja av dina nya penslar i ljummet vatten tills gelén har löst upp sig.
Där efter är din penslar redo att användas och du har fått en bra start med dina nya penslar.

 

 

 

 

Penslar i vatten

Om du lämnar dina penslar i vatten kan de komma att se ut såhär sen.

Jag lämnar mina penslar i muggen med vatten

 

Det är så lätt att bara lämna penslarna där i vattnet, speciellt när vi målar med akvarell eller akryl. Men det är inte bra och vi vet om det. Om inte rakt av så i det undermedvetna. Det som händer när vi lämnar penslarna i vår vattenskål, är att vattnet mjuknar upp borsten/stråna. Detta faktumet tillsammans med tyngdlagen gör att borsten får ett tryck vilket resulterar i att den antar en ny form. Den kan gärna forma sig som ett L eller J. Det vill säga att stråna viker sig och inte längre är raka utan bågade. Detta kan vara svårt att rädda.

Utöver det så kan penslarna bli som en puffboll, lite som en överblommad maskros. Det händer när vattnet trängs in i hylsan. Väl där inne börjar vattnet trycka ut stråna för att få plats. När den har stått i vattnet en stund har det verkligen gosat in sig och det är svårt att få ut det. Ja vattnet kommer att avdunsta förr eller senare, men när väl har hänt och borsten har torkat kommer den ha torkat  i den formen som vattnet har skapat från sitt tryck i hylsan.

 

 

 

Dina penslar kan tappa formen.

Ser du att mittendelen av penseln är svart? Det är för att det är luft. Stråna är inte täta som en ny pensel och är formade som en ring.

“Maskros pensel”

 

Något mer som kan ge en så kallad maskros pensel är när vi arbetar upp akryl och oljefärg med penseln så färgen kryper upp i hylsan. När färgen väl har kommit dit är den svår att få ut. Och då är det färgen som tar plats och trycker ut stråna. Det kan vi undvika genom att inte använda penslar till att blanda färg eller hantera större volymer färg. Använd gärna en målarkniv till att blanda, applicera eller hantera större volymer färg. Om du inte har läst mitt inlägg om målarknivar hittar du det här.

 

Summeringen när jag utgår från egen erfarenhet

är att det går lätt att vänja sig vid att inte ställa penslarna i vatten under tiden en jobbar. När jag jobbar med akvarell sköljer jag av penslarna var gång jag byter pensel. Det är det lättaste. Där emot när jag jobbar med akryl blir det värre. Jag försöker och lyckas oftast att torka av överflödet av färg på papper för att sedan snabbt skölja av penseln i mitt vatten och lägga den vid sidan.

Olyckligtvis händer det att jag glömmer bort penslarna där de ligger och då de ännu har färg i sig är den utom räddning när jag hittar den igen. Så jag försöker få in en rutin där ska tvätta penslarna ordentligt innan jag lämnar det för dagen. Skulle jag inte orka ställer jag de i vatten och tar smällen att det inte är så bra sen.

Då är det ett aktivt beslut från min sida.

 

 

 

Akvarell

Om du målar med akvarell kanske du har varit med om att du helt plötsligt har en färg som inte är den du jobbar med. Detta kan hända när du slarvat med rengöringen och inte gjort dig av med överflödig färg sist du använde dina penslar.
Du förstår, våra akvarellpenslar är gjorda för att suga upp så mycket vatten som möjligt och borsten fortsätter långt upp i hylsan. Så om penseln inte är ordentligt rengjord mellan gångerna är risken stor att du aktiverar färgen som är kvar sedan sist och du får en oönskad färg när du ska måla nästa gång.

 

Penslar i vatten.

Lämna inte dina penslar i vatten.

För mycket vatten i muggen

 

Det är inte heller ovanligt att vi har vattenmuggarna så fulla som möjligt med vatten. Och jag vågar ”killgissa” att det är på grund av bekvämlighet. Vi vill ju inte behöva ränna för att byta vatten stup i kvarten. Känner du igen dig? Litegrann i alla fall? Och brukar du även använda dig att muggens botten och kanter för att få bort färgen från sin pensel? Det är okej, jag tror vi alla gör så.

Det vi ska vara medvetna om är att när det är högt vatten i muggen som vi trycker ner våra penslar i, är att vattnet inte bara hamnar i borsten utan även upp i hylsan och skaftet. Bättre penslar har bra lim till sin borst och klarar utan problem av vattnet mellan hylsan och borsten. Men penslar av billigare kvalitet, där stråna inte har bra lim och gärna börja fälla snabbt – kan vattnet göra att de börjar fälla mer och snabbare.

Det vi verkligen vill undvika är att få vatten mellan hylsan och skaftet.

Såklart är där ett bra lim för att fästa hylsan till skaftet, plus att hylsan även har trycks fast. Men skaftet är av trä och trä är ett levande material och när det utsätts för vatten/fukt sväller det. Under svällningen blir där tryck av hylsan och limmet. Vilket resulterar i att limmet inte bara börjar lossna utan när trät sedan torkar har det fått en annan form. Händer detta gång på gång kommer till sist skaftet att lossa från hylsan och borsten. Jag själv tycker att det är så tråkigt när det händer. Och jag har inte hittat något sätt att lyckas fästa tillbaka skaftet på sin plats.

Summering av detta är: undvik vatten på hylsan och skaft.

 

 

En fin pensel.

Här är en av mina akvarellpenslar som jag är väldigt noggrann med att rengöra och låta torka på ett bra sätt. Och den är ännu som ny.

Penselvård

Steg 1 – daglig användning

 

Akvarell & akryl

Jag erkänner att jag inte orkar tvätta mina penslar efter var gång jag använt dem. Utan jag brukar skölja ur de med vatten mellan gångerna. Först med min mugg med vatten och papper/handdukar. Jag har i regel 2-3 vattenmuggar när jag målar. 1 till ljus färg, 1 till mörk färg och 1 för sista sköljning. Det brukar hålla till en början men som vi alla vet förvinner omvärlden lätt när en går in i målandet och dessa muggar med vatten ingår i begreppet ”omvärlden”  . Till akvarellen kommer jag långt med detta, men till akrylen avslutar jag (när jag orkar) med att skölja ur det sista under kranen.

 

Oljefärg

Till oljefärg använder vi lösningsmedel så som thinner och terpentin för att rengöra våra penslar. Och du bara ska sova och använda penslarna på nytt dagen efter räcker det att du lägger penslarna i en påse över natten. Annars har du lösningsmedel i en glasburk med lock som du kan skölja av penslarna i.

 

Steg 2 – djuprengöring

 

Akvarell & akryl

Bild från lyko på deras Brush Egg – denna är i silikon och har former som hjälper rengöringen att komma in ordentligt i borsten

Men för att efterhålla penselvården och undvika tråkiga penslar hemma, har jag två principer jag håller som hjälper mig att komma ihåg att djuprengöra penslarna. Aningen så tvättar jag alla samtidigt som jag tvättar mina sminkpenslar, eller så tvättar jag de efter ett avslutat projekt. När jag ska göra detta använder jag mig av ett schampo och en ”brush egg”

Jag har denna från https://lyko.com/sv/smink/borstar/borstrengoring/lyko-brush-egg . Fast i en annan färg. Jag köper ett billigare schampo men gärna för torrare hår eller med balsam i sig. Anledningen till att jag väljer just ett vårdande schampo är för penslarna med päls i sig – då de behöver samma omvård som vågat egna hår, för att kunna hålla sin kvalitet. Skulle vi använda diskmedel eller tvål torkar vi ut stråna och de kommer att brytas.

 

Jag använder mig ALDRIG av diskmedel, inte ens tills syntetiska penslar, oavsett vad, då de kan vara så starka att de löser upp limmet i penseln. Så för att göra det så lätt som möjligt för mig har jag samma schampo till alla penslar, både till smink och målandet. Om du är osäker på vilket schampo du ska ha rekommenderar jag att du köper penseltvål så blir det garanterat rätt. Vår penseltvål har en honungs bas som är vårdande.

 

 

 

Oljefärg

Ta bort överflödig färg med papper och rengör penseln i din bruk med lösningsmedel. Även här är det bra med 2 burkar. 1 för första rengöringen och 1 till andra – på så sätt sparar du på medel. Till sist kan du om du vill ha en burk med vatten som du skölja av lösningsmedlet, men det är inte nödvändigt då det avdunstar snabbt. Svinborsten klarar av det.  Där emot om du har ex. mårdhårspenslar kan de behöva lite vård och omsorg för att hålla sin kvalitet.

 

Steg för steg

 

Jag sköljer penslarna i ljummet vatten så det är ordentligt blöta. Sedan masserar jag in schampo i alla penslar och efter det tar jag min Brush Egg och häller schampo på den för att ta pensel för pensel och gnuggar den på ”ägget. Jag gör detta tills det kommer rent skum från penseln. Att jag får skölja ut penslarna och schamponera om i omgångar är inget ovanligt. Vissa “bortglömda” penslar kan även behöva ligga med schampo i längre och behöva tvättas i omgångar.

Sedan sköljer jag av schampot från penseln under rinnande vatten. Det är viktigt att där inte finns något schampo kvar så var noggrann. Jag lägger de renagjorda penslarna på en handduk under tiden jag tvättar alla.

 

 

Att torka sin pensel

Torka penslar

Såhär lägger jag mina penslar för att torka.

Vi är många som i skolan fick lära sig att ställa sin pensel med borsten upp i sin förvaring när de ska torka. Men detta är fel. För precis som när vi lämnar penseln i vatten kommer vattnet in i hylsan och puffar upp borsten och vi kan än en gång på en utslagen maskros som pensel. Det bästa är att krama ut penseln från överflödigt vatten. Detta gör vi såklart försiktigt. När vi kramar ut vattnet passar vi även på att forma penseln till sin ursprungsform, så det håller formen. Till sist kan vi antingen hänga penseln med borsten neråt för att självtorka. Detta är det bästa sättet, men jag har helt ärligt inte kommit på ett smidigt sätt att göra det med så många penslar samtidigt så jag kör på alternativ 2. Jag lägger penslarna på en handduk och låter de torka där, helst med lite avstånd så fukten kan avdunsta fritt.

 

Rädda en spretig pensel

 

Du kan rädda dina penslar.

På första bilden ser du en pensel med spretiga strån. På andra bilden visar jag hur jag gör för att processa penseln. Till sist ser vi slutresultatet.

Jag tror vi alla har varit med om att penseln kan börja spreta lite, vilket kan vara väldigt frustrerande. Men släng inte den för det! Försök att rädda den istället 🙂 Såhär kan du göra för att undvika att få dessa tråkiga penslar. I många fall går det att få tillbaka formen på sin pensel och det är väldigt lätt. Det går att använda sig av en hård tvål, men jag använder mig alltid Gum Arabic Solution – vilket är bindemedlet i akvarell.
Först doppar jag pensel i vatten och duttar av överflödet av vattnet, så den blir våt men inte så så att det droppar från den. Sen tar jag någon droppe eller två av Gum Arabic – volymen beror på hur många och stora penslar jag ska vårda – detta har jag på mitt finger och jag stryker penseln i Gum Arabic Solutionen. Och sen formar jag penseln försiktigt med fingrarna tills den har rätt form. Behöver du, kan du använda mer eller mindre Gub Arabic och vatten för att forma penseln.

Lägg din pensel och glöm bort den i några dagar så formen verkligen sätter sig. När det är gjort ska du skölja ut den i ljummet vatten. Var här snäll mot din pensel och skapa inga onödiga tryck mot borsten. Det bästa är att ha en liten skål med vattnet, som du snurrar runt borsten i tills allt medium är av. Om du har haft mycket medium i kan det ta lite tid innan det löser upp sig, så ha tålamod. Och förhoppningsvis har du tillbaka din fina pensel. Detta är något som du kan upprepa vid behov. Och hellre förr än senare. Vissa penslar går inte att rädda, men är du ute i tid ska det gå 🙂

 

 

Så mycket text för något som går så snabbt att göra

Men jag ville skriva så utförligt som möjligt så du kan känna att du har koll.

Jag hade även planerat att ta bilder under tiden jag har tvättar mina penslar så det skulle bli än tydligare hur jag gör, men skulle jag vänta med detta inlägget tills det blir gjort, är risken stor att det aldrig skulle bli av. Om/när jag gör det kommer jag komplettera med bilder här. Men tillsvidare hoppas jag att det ändå är förklarat bra och att du känner dig lite klokare på penselvård.

 

Jag hoppas verkligen att du nu kommer ta hand om dina penslar, så du även kan investera i bättre penslar. För bra penslar ökar verkligen glädjen i skapandet.

Vill du veta vilka penslar som rekommenderas till din teknik? Läs då vårat tidigare inlägg om just det.
Du hittar inlägget här.

Är du nyfiken på vilka penslar vi har i butiken? Kika då på vårat produktgalleri. Och scrolla dig ner till penslarna.

Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det? Kommentera och låt mig veta.
 Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om vår blogg!

Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

Ps. Du missar väl inte att följa oss på sociala medier? Vi finns på FacebookInstagram