I mina drömmar

I mina drömmar

Först har vi drömmar, sen agerar vi.

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut Musik Noter, Låt, Melodi, Anteckningar

 

Det är våra drömmar som ger oss styrkan att kämpa när det är som jobbigast. Och det är samma drömmar som ger oss mål i våra liv. Om det så handlar om att spara pengar till dröm hemmet, semestern eller att ta en fika med vännerna. Lära sig något nytt, att ha jobbet vi älskar att gå till, eller att bilda familj.

 

Från drömmarna och målen som vi sätter upp så börjar vi att planera och lägga upp strategier för hur vi ska nå dit. Om det så är planer på sparandet, ta kontakt med vännerna, börja studera eller söka nytt jobb så kan vi inte uppnå det ena utan det andra.

 

citat, drömmar, visdom

”Du är aldrig för gammal för att sätta upp ett nytt mål eller drömma en ny dröm” – C. S. Lewis

 

Sist jag skrev så satt jag i mitt kök och tittade ut på snön.

 

Idag sitter jag i min soffa och tittar ut på mina blommande tulpaner och alla vackra fåglar. Jag tänker på mina drömmar, de jag hade då och de jag har nu.
Då, i december hade jag en tydlig plan om hur mitt liv skulle vara den närmsta tiden, både som företagare och som Zara.
Det jag inte visste då, var att mina planer snart skulle ruckas ordentligt.

 

Nu, mina kära vänner, ska jag berätta om vad jag hade för drömmar och planer för Zaras Färg & Duk sen sist jag skrev. Och hur det ser ut nu.

I början av januari, när julen var ut städad, började jag på renoveringen av mitt nya tillhåll för mitt företag. Då var planen att jobba med det som jag brann mest för i mitt företagande: utbildandet. Jag skulle jobba med bloggen, Youtube och sociala medier för att inspirera och motivera dig i ditt skapande. I min nya lokal skulle jag även hålla i kurser och workshops och jag skulle ha ett litet lager med varor till försäljning. De resterande 75% har jag börjat jobba på hemma på gården. På så sätt var tanken att både fått en stabil inkomst och då kunnat fokusera på Zaras Färg & Duk med 100% hjärta.

 

Det var mina drömmar, att kunna kombinera de olika delarna av mitt liv.

Jag hade stora planer för att nå min fulla potential och kunna hjälpa dig att nå din. Det som var hjärtat i butiken och det jag saknar mest. Att få slippa tänka på siffror och försäljning främst och att istället bara få göra just det jag älskar.

Tanken var att vara igång med Zaras Färg & Duk igen nu till våren/sommaren.
Och så hade jag såklart mina mål och planer i mitt privatliv med, men allting handlar inte bara om jobb.. inte alltid i alla fall.
Men det lustiga med mål och planer är att hur mycket vi än planerar för att nå dit så blir det aldrig riktigt som man har tänkt sig. Helt plötsligt händer det något som kastar omkull alla planer man satt. Och det var precis vad som hände mig, fredagen den 13e januari, vilket alltid har varit och än är, min lyckodag. Just denna fredagsmorgon så gick en dröm i uppfyllelse, ett nytt, spännande och efterlängtat äventyr väntar. Mina kära vänner, jag är gravid!

Jag ska bli mamma!

 

baby, gravid

I september är det sagt att jag ska bli mamma

Det största äventyret är framför mig.

Föräldraskapets

 

Och ja, det är ett planerat och efterlängtat barn, men inte ens i mina vildaste drömmar hade jag trott att det skulle gå så mycket snabbare än vi tänkt. Och det är därför mina planer blev omkullkastade. Dels att det gick snabbare än vi vågat hoppas på. Men framförallt för att jag snabbt blev säng liggandes på grund av det kraftiga illamående jag slogs av. I 3 månader levde jag i soffan och jag lämnade endast den för att gå ut och rasta hunden, som vi snabbt skaffade efter beskedet. Och tiden den går fort. Första månaderna var jag säng liggandes på grund av illamåendet, sedan var det återhämning och nu foglossning. Detta innebär att renoveringen av min nya lokal, som ska bli min ateljé, har stått stilla sen dess.

 

hund, äng, amstaff

Vår hund Bosse 🙂

 

 

Alla drömmar som förverkligas är inte som i en vacker dröm när man väl är där. Det har jag fått lära mig nu, den hårda vägen.
Detta illamåendet var mer som en mardröm än något romantiskt.
Men som tur är, så är det över och den lite mer romantiska drömmen har nu kommit.

 

Det känns som igår jag fick reda på att jag var gravid. Men här står jag, med bara 3 månader kvar till beräknat datum och är tröttare än tröttast. Det går inte många knop på mig. Min prioritet i denna resan är barnet. Att min bebis ska ha det så bra som den bara kan, där i magen och sen när den är i min famn. Och när man är i rörelse kanske 4h/dag och/eller pausar varannan timma för att äta eller vila, är där inte mycket som hinns med. Och jag känner hur stressen att bli redo för bebisens ankomst ligger och trycker bakom bröstkorgen.

 

Du minns kanske min nuvarande ateljé, det lilla rummet som jag har spelat in mina Youtubes. Det rummet är tänkt att bli barnkammaren. Och enligt mina planer från i höstas, skulle den tillsammans med den nya ateljén varit färdiga nu. Och som du säkert kan förstå är jag inte ens i närheten av att ha nått detta. Om jag ska vara helt ärligt, är ”gamla” ateljén så full med grejer att det knappt går att komma in där.

 

Det är dags för en ny strategi

Allt för att undvika ny nivå av galenskap

 

Därför är det nu dags för en ny strategi för mig. Så jag har valt att ta mamma ledigt från Zaras Färg & Duk på obestämd tid. Ett tråkigt men ack så viktigt beslut för att kunna ta mig genom närmsta tiden utan att krascha.

 

citat, vidsom, dali lama, dröm

“Syftet med våra liv är att vara lyckliga.” – Dalai Lama XIV

Ett orosmoln som fick bli ett ljussken istället.

 

Nya ateljén får där med pausas i renoveringen tills vi är redo att återuppta den. Under tiden får det utrymmet agera förvaring från allt som behöver förvaras från ”gamla” ateljén och rummen som ska renoveras. Vilket är okej, för jag är någorlunda realistisk med att jag inte kommer kunna spendera så mycket tid med skapandet och influerandet efter att bebis har kommit. Jag ska kunna fokusera på det som är viktigt här och nu.

 

 

Så, jag tänker såhär

Jag vill ju och drömmer ju

Nu när alla korten är lagda och jag kan bara få vara, så vill jag ändå kunna kombinera det jag måste, behöver och vill. Jag trivs med mitt nya jobb och liv. Och jag ser fram emot framtiden. Men jag kan inte släppa kreativiteten helt, eller er. Därför vill jag försöka hålla bloggen i liv.
Men jag grunnar på en sak och behöver er hjälp. Ska bloggen vara saklig och handla endast om konst och skapande? Eller vara mer personlig där jag är jag? Delar av mitt liv som Zara i kombination av skapandet?
Jag är inne på att kombinera. Att både skriva som Zara och dela med mig av mitt liv. Och även skriva om skapandet.

Kommentera och berätta vad du vill kunna få ut från bloggen

För som alltid, finns allt detta för dig. Så nu får du möjligheten att berätta vad du saknar från butiken (mer än shoppandet av material) som jag kan lägga in i bloggen.

Tanken är att bloggen ska vara kravlös för mig. Men gud va jag saknar att hjälpa och lära ut! Så har du önskemål om materiallära eller tips och trix, låt mig veta! Skulle älska att göra fler inlägg om sånt som du vill veta och lära dig.

 

Happ happ och halloj

Vem vet, en dag kanske jag inte skriver långa noveller till inlägg. Men den dagen är inte idag. 😊
Hoppas du har orkat läsa allt och att du kommer med kommentarer som hjälper mig att hitta rätt riktning i framtiden med bloggen ♥

Men tills nästa gång,
Ta hand om dig
Njut så mycket du kan
Skapa med ditt hjärta

Med kärlek
Bara Zara

 

dröm, idyll, äng

Livet här och nu

Livet här och nu

Livet kan vara som en dans.

Ibland är livet lekande lätt och man njuter av musiken och rörelsen.
Men ibland kommer man i otakt och det kan vara svårt att hitta tillbaka.

Där kände jag mig lite poetisk, om jag ska vara ärlig. Men jag är inte här för att leka poet. Jag vet knappt varför jag är här. Kanske för att visa att jag lever? Eller för att få ur mig mina tankar? Kan det vara så att jag saknar livet i butiken? Kanske skriver jag för att jag helt enkelt saknar gemenskapen. Den vi hade, i min lilla butik, på hörnan, i Halmstad. Våra samtal. Jo, så är det nog. Saknaden.

– Nu när jag går genom texten, ser jag att den är väldigt lång. Jag förstår om du inte orkar läsa allt. Men jag hoppas att jag skriver så pass bra, att du inte vill sluta läsa.

Livet i den lilla butiken på hörnan.

Någonting som jag tyckte var så fantastiskt i min lilla butik, var just det; alla samtal som vi hade. Jag kände att butiken var mer än bara ett ställe där du som kund kunde få tag i det material du ville ha. När jag blundar kan jag föreställa mig en scen, som i en tecknad Disneyfilm. Lokalen är ljus och de färgglada hyllorna är fyllda med magiska saker, det nästan glittrar om allt. Jag kan se hur det vibrerar av spänning, harmoni och gemenskap. Ser du med det? När jag stod bakom kassan, fick jag ta del av så många liv, historier och känslor. Och jag älskade det.

Denna gemenskapen som vi hade, kan vara det som jag saknar mest.

Men så tänker jag tillbaka på alla dessa samtal vi har haft. Och jag kan inte sluta tänka på att det som jag har pratat mest om, med majoriteten av er, har varit om utmattning. Om psykisk ohälsa. Vi var ärliga mot varandra. Tillsammans har vi hjälpt och stöttat varandra i olika situationer som livet har gett oss. Och likt alla de gånger då, tänker jag dela med mig av hur jag har haft det, på riktigt, sedan sist. Jag ska vara öppen och ärlig med dig. Med förhoppningen om att kanske kunna ge stöd åt någon som behöver det. Kanske kunna minska känslan om ensamhet, som gärna slår till när man inte är på topp. Med lite tur, kanske jag kan ge känslan av gemenskap genom detta inlägget.

Jag hoppas att du, under tiden du läser detta, kan känna hur vi står i butiken och höra mina ord, som om jag stod framför dig. Att vi är tillbaka till gemenskapen vi hade.

 

Upp som en sol, ned som en pannkaka

I skrivande stund sitter jag i mitt kök, i total tystnad. Samma tystnad som annars brukar driva mig till vansinne. Men just idag, ger den mig ro. Och när jag tittar ut genom mitt köksfönster, ser jag den brandgula solen som får snön att glittra på hus och mark. Och jag njuter av nuet. (Nåväl, sist jag skrev fanns det snö, idag är det grönt ute. Men den bilden med solen och den glittrande snön, finns kvar inom mig och jag kan alltid plocka fram den och fortsätta njuta av det vackra.)

Men detta lugnet och harmonin är ytterst sällsynt. Just idag har jag en bra dag. Jag börjar få fler bra dagar nu. Men innan var de allt för få.

Under tiden jag planerade och hanterade flytten av butiken, körde jag i 200 knyck. Jag gasade på för fullt och jag gav mig inga chanser att tänka eller känna efter. Det var bara att få allting gjort. SEN – tänkte jag hela tiden. Sen ska jag vila, andas och bara få vara. Problemet som blev, var det att jag gled in i ett annat spår. Så istället för allt det som ingick i “sen” så vandrade jag in i förnekelsen. Jag blev aldrig trött. Så när lokalen var tom och jag var hemma och skulle ha min vila, blev det istället att jag tog tag i alla de där projekten som legat i vila. Så jag fortsatte i mina 200 knyck, tills det tog tvär stopp.

Utmattningens faktum

“haha hejsan hoppsan, här började jag gråta av ingenting nu igen”

Om jag inte hade levt i förnekelse så hade jag sett alla varningssignaler. Ja, du vet, huvudvärken, migränen, värken i kroppen och alla sömnlösa nätter. Sedan var det alla dessa tårar som alltid var nära till hands. – Alla dessa signaler som jag inte låtsades om. Under flera veckor skrattade jag bort dem, ända tills den dagen kom då jag inte längre kunde skratta åt de längre. Den morgonen då jag vaknade med ett tryck över bröstet, som gjorde att jag inte kunde andas.

Sedan den dagen har jag levt i en evig kamp. Förnuftet bråkade med den delen som ställer alla krav. Energin kämpade mot ADHDn.
-“Jag vill! Jag måste! Ska bara! Det borde jag klara!” Att känna skam när ens största bedrift för dagen är att man ens kom upp från sängen. Det knäppa i situationen att behöva vila i 2 timmar efter att ha tömt/fyllt diskmaskinen. Skuldkänslorna som slår till när sambon kommer hem från jobbet och jag endast har sovit hela dagen. Att jag inte ens orkat att ordna dagens mat. Alla dessa inre krig som utkämpas hela tiden, var dag.

Att det ska vara så svårt att se livet som det är.

När man ser var problemet är, men inte kan acceptera det och än mindre hantera det. Att bränna ut sig, gång på gång, på gång, bara för att man inte kan/vill acceptera situationen i livet.

Flera gånger har jag inbillat mig att allting har blivit bra, bara för att sedan falla på nytt. Det har varit så svårt att acceptera detta nya kapitel i mitt liv.

Att hantera och acceptera livet

Men ändå, just nu känner jag hur livet börjar komma tillbaka. Trots att jag har fått mer energi, känner jag mig ändå som en famlande sengångare. Allting tar extremt lång tid för mig. Och jag blir ändå lätt trött, ofta och hela tiden. Det krävs enorm viljestyrka och planering för att någonting ska bli gjort. Bara detta inlägget har tagit mig nästan 4 veckor att bli klar med. Det känns som att jag skrivit om det minst 300 gånger. Och minsta lilla sandkorn som skaver, så behöver jag vila.

Men! Saker blir gjorda. Jag orkar mer, jag sover bättre och jag lider allt mindre av huvudvärk. Det är en positiv utveckling.

För 4 veckor sedan, när jag började på detta inlägget, var nog den första gången som jag fick insikten om hur jag faktiskt mådde. Och även om jag möttes av en svacka nästan direkt, gjorde det inte lika ont och jag tog mig upp igen. Att skriva hjälpte mig, igen. Och sedan en vecka tillbaka, har jag fått tillbaka hjärtat i mitt målande. Skapandet är inte längre en flykt, utan det är kärlek. Och jag märker att jag sakta, sakta får tillbaka energi och glädje.

Jag vet inte hur eller varför. Men livet börjar se ljust ut igen.

Jag har såklart under tiden försökt hitta olika strategier för mig, som skulle hjälpa mig tillbaka. Men inte en endaste har jag kunnat följa. Eller, jo, förresten, en strategi höll jag mig till, hur svårt det än har varit. Och det är jag så glad för. Denna strategin tror jag ändå kan ha hjälpt mig.

Jag har detoxat mig

Mot alla odds har jag lyckats detoxa mig från sociala medier och telefonen. När jag lämnade nycklarna till lokalen i Halmstad, loggade jag ut från företagets sociala medier och jag la från mig telefonen. Det kanske låter konstigt för dig, men hela mitt liv har under nästan 3 år handlat om att finnas där. Jag har inte kunnat göra något utan att kunna se det som ett inlägg.

Den telefonen styrde över mitt liv. Till och med när jag hade bestämt mig för att pausa från företagandet kom telefonen fram för att skapa content. Hela hela tiden, var enda jäkla dag. Flera gånger om dagen var jag på väg att ta telefonen för att göra uppdateringar. Så fort jag skissade var jag på väg att jag ta flera bilder i processen för att skapa content. Så fort jag kände mig glad ville jag sprida den glädjen. När jag har känt mig nöjd eller missnöjd med en målning ville jag dela den känslan med er. Och så fort jag lärde mig något nytt eller bara ville inspirera, informera eller peppa så var telefonen i handen och skulle skapa content. Problemet är att allt detta gick per automatik, en tvångsmässig automatik som inte vill släppa taget.

Detta är inte friskt. Och det är inte ett liv som jag vill leva.

Livet som bara Zara

För hur mycket jag än älskar att inspirera och hjälpa er, måste jag kunna leva mitt liv som Zara. Och inte endast som företagare. Där måste finnas en balans, och jag hoppas på att kunna hitta den balansen en dag.

Idag har jag inget behov av att skapa content. Jag tycker istället att det är skönt att inte behöva finns till 24/7. Även om jag kan sakna det, så klarar jag mig utan att finns där hela tiden. Helt plötsligt skapar jag för mig. Och oj! Vad mycket man kan få gjort när man släpper ifrån sig telefonen och sociala medier. Och så skönt det är att bara få vara i nuet. Som jag njuter när jag skapar och bara få vara Zara.

Ursäkta mig

Men jag får ändå passa på att be om ursäkt till alla er som försökt att få tag i mig. Jag har inte svarat er och det kommer jag inte att göra. Eller jag kommer inte att logga in på sociala medier, eller svara på sms/samtal. Detta är ännu triggers för mig, som ger mig negativa känslor. Och jag kan inte hantera det i dagsläget. Jag måste fortsätta ta hand om mig själv, innan jag kan finnas där för er igen. Jag hoppas ni har förståelse för detta.

Zaras Färg & Duk

Men nu när vi ändå berör ämnet, att ni försökt få tag i mig. De som har skrivit till mig, har främst frågat vart vi finns och hur man hittar till oss. Så jag kan passa på att svara er här. Hela företaget ligger nedpackat i lådor och så förblir det tills jag känner mig redo att utmana världen. Men, jag tänker inte att stressa fram det. Så, mina och företagets äventyr förblir en hemlighet ett tag till. Mitt fokus ligger just nu på att ta hand om mig själv och hitta en hållbar vardag. Kanske stoppar jag in huvudet lite då och då för att inspirera och peppa er i ert skapande, vi får helt enkelt se. Jag tar var dag som den kommer.

Mitt mål just nu är att njuta så mycket som jag kan och att för första gången på många, många år, verkligen njuta av december och den kommande julen.

Om inget annat vill jag passa på att önska dig en riktigt god jul

Med kärlek,
Bara Zara

God Jul

 


Mot nya äventyr

Mot nya äventyr

Zaras nästa äventyr!

Ibland händer det att man står vid ett vägskäl i sitt liv. Där har man två vägar att välja på. Den ena är en utmattande trygghet och den andra är Nya äventyrliga utmaningar. Då måste man ta sig en ordentlig funderare.
Och precis i det vägskälet har jag befunnit mig under en längre tid nu, och kommit fram till att det är dags för:

Nya spännande äventyr!

 

Vi flyttar!

Så pga ovanstående beslut så har jag även beslutat att flytta verksamheten och göra stora förändringar, både privat och professionellt.
Hela min kropp och själ bekräftar att detta är helt rätt för mig och jag ser så positivt på framtiden!
Och i samband med detta så behöver vi tömma lokalen.

Nu slår vi två flugor i en smäll och hjälper varandra!

Du passar på att göra ett fynd, eller två. Och när du gör dina fynd hjälper du mig att tömma butiken.
Ett bättre Win Win kan väl inte finnas?

 

Öppet köp eller bytesrätt gäller ej på REA köp

Vi börjar utförsäljningen nu på tisdag, den 2a augusti, med 30% på allt!

Sedan kommer rabatten öka för var vecka. Men den stora frågan är..

Hur länge vågar Du vänta på just ditt fynd?

Det är först till kvarn som gäller ♥

Sista dagen du kan besöka oss är lördagen den 3e september.
Efter det stängs dörrarna och vi bär av mot nya äventyr!

 

 

 

Och vad är det för äventyr som väntar?

Jo, när lokalen är tömd och nycklarna är lämnade, ska jag ha efterlängtad egen tid.
Jag ska riktigt ro om mig själv och fortsätta planera för vad som kommas skall.

Och vad är då mina nya äventyrliga utmaningar?
Det, kära vänner, låter jag vara en hemlighet, ett tag till.

Men för er som är lite extra nyfikna så kommer här några ledtrådar:

– Vi lämnar Halmstad.
– Det kommer att röras om i grytan (företaget).
– Jag kommer att fokusera mer på mig själv.
– Och jag kommer att utveckla mina passioner i livet.

 

Och nu till dom lite tråkiga men ack så viktiga detaljerna:

– Vi har lunchstängt 14:30-15:00
– Stämpelkortet och Citykortet eller andra rabatter gäller inte under utförsäljningen
– Vi har Öppet 11:00-17:00 tisdag till lördag.
(Alltså STÄNGT på måndagar och söndagar)
– Vi är kontantfria
-Vi fakturerar inte under utförsäljningen
– Under utförsäljningen kommer vi inte att lägga undan några varor.
-Vi kommer inte att erbjuda present inslagning under dessa veckorna.

PS: Om du eller någon du känner har ett presentkort hos oss, se till att de används nu!
Presentkorten kommer att fortsätta gälla tills de går ut.
Men där finns inga garantier att vi i framtiden kan erbjuda det som presentkorts innehavaren är intresserad av.
Därför är det lika bra att nyttja de direkt! DS

 

 

Är du nyfiken på mig och mitt nästa äventyr, är det bara att ha koll på Facebook & Instagram.
När jag är redo kommer det, som alltid, vara där du hittar informationen.

Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

 


 

Sommar erbjudanden för din semester!

Sommar erbjudanden för din semester!

Älskade sommar, nu är du här!

 

Det vill vi fira med er, med lite fina erbjudanden!

 

 

Detta sommar erbjudandet gäller endast dessa två dagarna . Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter, kampanjer eller erbjudanden.

 

Idag, fredag och imorgon lördag ger vi dig 15% rabatt vid köp över 500kr

 

 

 

Detta sommar erbjudandet gäller endast dessa två dagarna . Erbjudandet kan ej kombineras med andra rabatter, kampanjer eller erbjudanden.

 

Handlar du för 1000kr eller mer får du 20% rabatt på ditt köp!

 

 

Så passa på att fylla upp med material inför sommarens äventyr!

När du ändå är här kan du ta en kik på vår REA hylla som har blivit påfyllt med massa härliga, kreativa saker!

 

I REA hyllan hittar du både pennor, akryler och akvareller. Här finns fynd för både stora och små.

 

Psst!

Om du har barn, ta med de ut för att studera vår natur och låt de rita det de ser.
Om de ser en blomma, låt de studera de ordentligt. Hur är formerna, och hur många färger finns där egentligen? 
Låt barnen ha egna skissböcker och var med dem och studera, teckna och rita av det de ser.

 

 

Investera i bättre material, så blir skapandet mycket roligare i sommar.

 

 

Och om du har semester vill jag ge dig lite tips.

 

Planera inte in saker att göra varenda minut. Jag menar, varför ska din ledighet gå ut på att göra dig så stressad över allt som ska göras “nu när du äntligen har tid”?
Låt inte sommarens ledighet runna dig ut händerna med alla “måsten”.
Istället, ta denna sommaren för att faktiskt vila upp dig.

 

Men om du vill ha lite inplanerat..

 

Då tycket jag att di ska planera in saker för att få ut det du vill och behöver för att må bra när hösten kommer, planera då in egen tid.
Ge dig en stund att andas och bara få vara. Ta din skissbok och smit iväg en stund och låt dig inspireras av vår vackra natur som sommaren ger.

 

Gör det inte svårare än det behöver vara.

 

Genom att göra ditt material lättillgängligt kommer skapandet  mer naturligt.

 

Tips inför sommarens skapande

Favoriter är våra skissböcker från ArtCreation och skisspennor samt färgpennor från LYRA som är i artist- kvalitet. Ha de med dig i sommar och missa inga chanser att skapa när inspirationen slår till.

Lite pennor och en tom bok som kan föreviga din sommar.

 

Något så enkelt som en skissbok med lite skisspennor och färgpennor kan vara just det du behöver för att låta dig inspireras i sommar.
Du kan välja mellan flera olika skissböcker och pennorna kan du antingen behålla i tryggt förvar i sina metall förpackningar, eller skopa över dem i en necessär.
Välj det som passar dig bäst.

 

Tips inför sommarens skapande

Fineliners i vackra färger och en mindre skissbok kan vara ännu smidigare när du är ute på äventyr i sommar.

Eller kan fineliners vara det som passar just dig?

 

Om du ska ut på stan och ta en fika i solen kan några vackra fineliners vara ett troget sällskap.
Inte tar de heller mycket plats heller.
Dessa fineliners från Emott Ever Fine är snabb torkande och blöd-säkra, vilket gör att du kan använda dem utan att behöva oroa dig för att de ska blöd genom ditt papper.
Där finns flera olika vackra set som du kan välja mellan, så du kan hitta något som kan passar just dig.

 

Tips inför sommarens skapande

Ta med dina akvarellpennor ut på tur. Lyras akvarellpennor kan vara just de som blir ditt redskap i sommar.

 

Har jag sagt att jag älskar akvarellpennor?

Det är så roligt att använda dem! Teckna av det du inspireras av i stunden och pensla sedan på med vatten för att omvandla din teckning till en akvarell.
Du kan använda dig av de smidiga vattenpenslarna, då får du möjligheten att måla med dina akvareller vart du än är.

 

Det är hur enkelt som helst!

Det är bara att skruva isär penseln, fylla den med vatten, skruva ihop den igen och så WIPS så har du både pensel och vatten med dig vart du än går.
Hur smidigt är inte det?

Tänk på att du behöver en akvarellbok till dina akvareller. Du kan välja mellan både bundna böcker och block i olika former och storlekar, ja det som du känner kan passa dig.

 

Akvarellpennor är sannerligen underbara att jobba med. Vilka färger blir dina i sommar?

 

Är du nyfiken på vårat material? Klicka här för att komma till vår produktkatalog och scrolla dig genom vårat material. Självklart kan du alltid komma in till butiken och kolla här.
Då kan du även passa på att få hjälp att hitta rätt för just dig och ditt skapande i sommar.

Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det? Kommentera och låt mig veta.
 Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om vår blogg!

Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

Ps. Du missar väl inte att följa oss på sociala medier? Vi finns på FacebookInstagram

Få dina penslar att hålla längre med rätt penselvård

Få dina penslar att hålla längre med rätt penselvård

Var rädd om dina penslar.

Genom att ta hand om dina penslar och ha en bra penselvård kommer dina penslar hålla formen och vara länge.

 

Är du en av oss som inte ha så fina penslar längre? De kanske blir fluffiga, spretiga, hårda eller har börjat lämna ränder? Känner du igen dig?
Detta är inte alls ovanligt. Men om du har en lite bättre pensel så ska inte detta hända. Så nu kommer vi till frågan om vi tar hand om våra penslar?
Har vi kanske inte alltid varit så snälla mot penslarna? Kan vi till och med ha slarvat med penselvården?
Det är okej. De flesta av mina kunder erkänner att de kanske har slarvat lite någon gång. Jag kan erkänna att även jag slarvar ibland 😉

 

Som jag skrev sist, är där många som tvekar i sitt val av pensel. Många vill ha bättre penslar men de vet med sig att de slarvar för mycket för att det ska vara värt investeringen.

 

Så därför vill jag nu guida dig i hur du ska ta hand om dina penslar.

 

Mina penslar

Här är några av mina penslar som jag är noggrann med min penselvård med.

Vi börjar med att du ska inviga dina nya penslar.

Nya penslar är i regel hårda. Det är för att de är doppade i en typ av gelé för att de ska hålla formen och du ska komma hem med fina penslar. Det du aldrig ska göra med dessa penslar är att dra i stråna eller röra borsten över huvud taget. Gör du det så är risken stor att du skadar stråna. Tänk hur det känns när håret är fullt med gelé och hur det kan skada håret om du knäcker det. Eller om du har erfarenhet med maskara och ögonfransböjare. Vi ska aldrig börja fransarna efter vi har tagit på maskara, då kan vi skada och tappa fransar. Det är samma princip med våra penslar.

Du ska skölja av dina nya penslar i ljummet vatten tills gelén har löst upp sig.
Där efter är din penslar redo att användas och du har fått en bra start med dina nya penslar.

 

 

 

 

Penslar i vatten

Om du lämnar dina penslar i vatten kan de komma att se ut såhär sen.

Jag lämnar mina penslar i muggen med vatten

 

Det är så lätt att bara lämna penslarna där i vattnet, speciellt när vi målar med akvarell eller akryl. Men det är inte bra och vi vet om det. Om inte rakt av så i det undermedvetna. Det som händer när vi lämnar penslarna i vår vattenskål, är att vattnet mjuknar upp borsten/stråna. Detta faktumet tillsammans med tyngdlagen gör att borsten får ett tryck vilket resulterar i att den antar en ny form. Den kan gärna forma sig som ett L eller J. Det vill säga att stråna viker sig och inte längre är raka utan bågade. Detta kan vara svårt att rädda.

Utöver det så kan penslarna bli som en puffboll, lite som en överblommad maskros. Det händer när vattnet trängs in i hylsan. Väl där inne börjar vattnet trycka ut stråna för att få plats. När den har stått i vattnet en stund har det verkligen gosat in sig och det är svårt att få ut det. Ja vattnet kommer att avdunsta förr eller senare, men när väl har hänt och borsten har torkat kommer den ha torkat  i den formen som vattnet har skapat från sitt tryck i hylsan.

 

 

 

Dina penslar kan tappa formen.

Ser du att mittendelen av penseln är svart? Det är för att det är luft. Stråna är inte täta som en ny pensel och är formade som en ring.

“Maskros pensel”

 

Något mer som kan ge en så kallad maskros pensel är när vi arbetar upp akryl och oljefärg med penseln så färgen kryper upp i hylsan. När färgen väl har kommit dit är den svår att få ut. Och då är det färgen som tar plats och trycker ut stråna. Det kan vi undvika genom att inte använda penslar till att blanda färg eller hantera större volymer färg. Använd gärna en målarkniv till att blanda, applicera eller hantera större volymer färg. Om du inte har läst mitt inlägg om målarknivar hittar du det här.

 

Summeringen när jag utgår från egen erfarenhet

är att det går lätt att vänja sig vid att inte ställa penslarna i vatten under tiden en jobbar. När jag jobbar med akvarell sköljer jag av penslarna var gång jag byter pensel. Det är det lättaste. Där emot när jag jobbar med akryl blir det värre. Jag försöker och lyckas oftast att torka av överflödet av färg på papper för att sedan snabbt skölja av penseln i mitt vatten och lägga den vid sidan.

Olyckligtvis händer det att jag glömmer bort penslarna där de ligger och då de ännu har färg i sig är den utom räddning när jag hittar den igen. Så jag försöker få in en rutin där ska tvätta penslarna ordentligt innan jag lämnar det för dagen. Skulle jag inte orka ställer jag de i vatten och tar smällen att det inte är så bra sen.

Då är det ett aktivt beslut från min sida.

 

 

 

Akvarell

Om du målar med akvarell kanske du har varit med om att du helt plötsligt har en färg som inte är den du jobbar med. Detta kan hända när du slarvat med rengöringen och inte gjort dig av med överflödig färg sist du använde dina penslar.
Du förstår, våra akvarellpenslar är gjorda för att suga upp så mycket vatten som möjligt och borsten fortsätter långt upp i hylsan. Så om penseln inte är ordentligt rengjord mellan gångerna är risken stor att du aktiverar färgen som är kvar sedan sist och du får en oönskad färg när du ska måla nästa gång.

 

Penslar i vatten.

Lämna inte dina penslar i vatten.

För mycket vatten i muggen

 

Det är inte heller ovanligt att vi har vattenmuggarna så fulla som möjligt med vatten. Och jag vågar ”killgissa” att det är på grund av bekvämlighet. Vi vill ju inte behöva ränna för att byta vatten stup i kvarten. Känner du igen dig? Litegrann i alla fall? Och brukar du även använda dig att muggens botten och kanter för att få bort färgen från sin pensel? Det är okej, jag tror vi alla gör så.

Det vi ska vara medvetna om är att när det är högt vatten i muggen som vi trycker ner våra penslar i, är att vattnet inte bara hamnar i borsten utan även upp i hylsan och skaftet. Bättre penslar har bra lim till sin borst och klarar utan problem av vattnet mellan hylsan och borsten. Men penslar av billigare kvalitet, där stråna inte har bra lim och gärna börja fälla snabbt – kan vattnet göra att de börjar fälla mer och snabbare.

Det vi verkligen vill undvika är att få vatten mellan hylsan och skaftet.

Såklart är där ett bra lim för att fästa hylsan till skaftet, plus att hylsan även har trycks fast. Men skaftet är av trä och trä är ett levande material och när det utsätts för vatten/fukt sväller det. Under svällningen blir där tryck av hylsan och limmet. Vilket resulterar i att limmet inte bara börjar lossna utan när trät sedan torkar har det fått en annan form. Händer detta gång på gång kommer till sist skaftet att lossa från hylsan och borsten. Jag själv tycker att det är så tråkigt när det händer. Och jag har inte hittat något sätt att lyckas fästa tillbaka skaftet på sin plats.

Summering av detta är: undvik vatten på hylsan och skaft.

 

 

En fin pensel.

Här är en av mina akvarellpenslar som jag är väldigt noggrann med att rengöra och låta torka på ett bra sätt. Och den är ännu som ny.

Penselvård

Steg 1 – daglig användning

 

Akvarell & akryl

Jag erkänner att jag inte orkar tvätta mina penslar efter var gång jag använt dem. Utan jag brukar skölja ur de med vatten mellan gångerna. Först med min mugg med vatten och papper/handdukar. Jag har i regel 2-3 vattenmuggar när jag målar. 1 till ljus färg, 1 till mörk färg och 1 för sista sköljning. Det brukar hålla till en början men som vi alla vet förvinner omvärlden lätt när en går in i målandet och dessa muggar med vatten ingår i begreppet ”omvärlden”  . Till akvarellen kommer jag långt med detta, men till akrylen avslutar jag (när jag orkar) med att skölja ur det sista under kranen.

 

Oljefärg

Till oljefärg använder vi lösningsmedel så som thinner och terpentin för att rengöra våra penslar. Och du bara ska sova och använda penslarna på nytt dagen efter räcker det att du lägger penslarna i en påse över natten. Annars har du lösningsmedel i en glasburk med lock som du kan skölja av penslarna i.

 

Steg 2 – djuprengöring

 

Akvarell & akryl

Bild från lyko på deras Brush Egg – denna är i silikon och har former som hjälper rengöringen att komma in ordentligt i borsten

Men för att efterhålla penselvården och undvika tråkiga penslar hemma, har jag två principer jag håller som hjälper mig att komma ihåg att djuprengöra penslarna. Aningen så tvättar jag alla samtidigt som jag tvättar mina sminkpenslar, eller så tvättar jag de efter ett avslutat projekt. När jag ska göra detta använder jag mig av ett schampo och en ”brush egg”

Jag har denna från https://lyko.com/sv/smink/borstar/borstrengoring/lyko-brush-egg . Fast i en annan färg. Jag köper ett billigare schampo men gärna för torrare hår eller med balsam i sig. Anledningen till att jag väljer just ett vårdande schampo är för penslarna med päls i sig – då de behöver samma omvård som vågat egna hår, för att kunna hålla sin kvalitet. Skulle vi använda diskmedel eller tvål torkar vi ut stråna och de kommer att brytas.

 

Jag använder mig ALDRIG av diskmedel, inte ens tills syntetiska penslar, oavsett vad, då de kan vara så starka att de löser upp limmet i penseln. Så för att göra det så lätt som möjligt för mig har jag samma schampo till alla penslar, både till smink och målandet. Om du är osäker på vilket schampo du ska ha rekommenderar jag att du köper penseltvål så blir det garanterat rätt. Vår penseltvål har en honungs bas som är vårdande.

 

 

 

Oljefärg

Ta bort överflödig färg med papper och rengör penseln i din bruk med lösningsmedel. Även här är det bra med 2 burkar. 1 för första rengöringen och 1 till andra – på så sätt sparar du på medel. Till sist kan du om du vill ha en burk med vatten som du skölja av lösningsmedlet, men det är inte nödvändigt då det avdunstar snabbt. Svinborsten klarar av det.  Där emot om du har ex. mårdhårspenslar kan de behöva lite vård och omsorg för att hålla sin kvalitet.

 

Steg för steg

 

Jag sköljer penslarna i ljummet vatten så det är ordentligt blöta. Sedan masserar jag in schampo i alla penslar och efter det tar jag min Brush Egg och häller schampo på den för att ta pensel för pensel och gnuggar den på ”ägget. Jag gör detta tills det kommer rent skum från penseln. Att jag får skölja ut penslarna och schamponera om i omgångar är inget ovanligt. Vissa “bortglömda” penslar kan även behöva ligga med schampo i längre och behöva tvättas i omgångar.

Sedan sköljer jag av schampot från penseln under rinnande vatten. Det är viktigt att där inte finns något schampo kvar så var noggrann. Jag lägger de renagjorda penslarna på en handduk under tiden jag tvättar alla.

 

 

Att torka sin pensel

Torka penslar

Såhär lägger jag mina penslar för att torka.

Vi är många som i skolan fick lära sig att ställa sin pensel med borsten upp i sin förvaring när de ska torka. Men detta är fel. För precis som när vi lämnar penseln i vatten kommer vattnet in i hylsan och puffar upp borsten och vi kan än en gång på en utslagen maskros som pensel. Det bästa är att krama ut penseln från överflödigt vatten. Detta gör vi såklart försiktigt. När vi kramar ut vattnet passar vi även på att forma penseln till sin ursprungsform, så det håller formen. Till sist kan vi antingen hänga penseln med borsten neråt för att självtorka. Detta är det bästa sättet, men jag har helt ärligt inte kommit på ett smidigt sätt att göra det med så många penslar samtidigt så jag kör på alternativ 2. Jag lägger penslarna på en handduk och låter de torka där, helst med lite avstånd så fukten kan avdunsta fritt.

 

Rädda en spretig pensel

 

Du kan rädda dina penslar.

På första bilden ser du en pensel med spretiga strån. På andra bilden visar jag hur jag gör för att processa penseln. Till sist ser vi slutresultatet.

Jag tror vi alla har varit med om att penseln kan börja spreta lite, vilket kan vara väldigt frustrerande. Men släng inte den för det! Försök att rädda den istället 🙂 Såhär kan du göra för att undvika att få dessa tråkiga penslar. I många fall går det att få tillbaka formen på sin pensel och det är väldigt lätt. Det går att använda sig av en hård tvål, men jag använder mig alltid Gum Arabic Solution – vilket är bindemedlet i akvarell.
Först doppar jag pensel i vatten och duttar av överflödet av vattnet, så den blir våt men inte så så att det droppar från den. Sen tar jag någon droppe eller två av Gum Arabic – volymen beror på hur många och stora penslar jag ska vårda – detta har jag på mitt finger och jag stryker penseln i Gum Arabic Solutionen. Och sen formar jag penseln försiktigt med fingrarna tills den har rätt form. Behöver du, kan du använda mer eller mindre Gub Arabic och vatten för att forma penseln.

Lägg din pensel och glöm bort den i några dagar så formen verkligen sätter sig. När det är gjort ska du skölja ut den i ljummet vatten. Var här snäll mot din pensel och skapa inga onödiga tryck mot borsten. Det bästa är att ha en liten skål med vattnet, som du snurrar runt borsten i tills allt medium är av. Om du har haft mycket medium i kan det ta lite tid innan det löser upp sig, så ha tålamod. Och förhoppningsvis har du tillbaka din fina pensel. Detta är något som du kan upprepa vid behov. Och hellre förr än senare. Vissa penslar går inte att rädda, men är du ute i tid ska det gå 🙂

 

 

Så mycket text för något som går så snabbt att göra

Men jag ville skriva så utförligt som möjligt så du kan känna att du har koll.

Jag hade även planerat att ta bilder under tiden jag har tvättar mina penslar så det skulle bli än tydligare hur jag gör, men skulle jag vänta med detta inlägget tills det blir gjort, är risken stor att det aldrig skulle bli av. Om/när jag gör det kommer jag komplettera med bilder här. Men tillsvidare hoppas jag att det ändå är förklarat bra och att du känner dig lite klokare på penselvård.

 

Jag hoppas verkligen att du nu kommer ta hand om dina penslar, så du även kan investera i bättre penslar. För bra penslar ökar verkligen glädjen i skapandet.

Vill du veta vilka penslar som rekommenderas till din teknik? Läs då vårat tidigare inlägg om just det.
Du hittar inlägget här.

Är du nyfiken på vilka penslar vi har i butiken? Kika då på vårat produktgalleri. Och scrolla dig ner till penslarna.

Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det? Kommentera och låt mig veta.
 Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om vår blogg!

Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

Ps. Du missar väl inte att följa oss på sociala medier? Vi finns på FacebookInstagram

 


 

Konsten att välja rätt pensel

Konsten att välja rätt pensel

Pensel pensel i butiken där…

.. säg mig vilken pensel jag vill hålla kär..

 

”I mitt huvud vet jag exakt vilken pensel jag ska ha, men när jag står framför hyllan med alla penslarna börjar jag tveka. Har jag tänkt rätt? Vad är det för skillnad på den med bruna strån och den med vita? Hur stor pensel skulle jag egentligen ha? Vaf**n, där fanns ju ännu fler! Vad skiljer de alla åt?!” – och här kommer paniken och ångesten som en käftsmäll.

Känner du igen dig i detta scenariot?

Gör du det, ska du veta att du inte är ensam. Att bli osäker när man väl står där med alla alternativ är vanligt. Efter alla år, händer det även mig. Men det som har hjälpt mig att bli mer säker när jag ska välja en ny pensel, det är att veta vilka penslar som rekommenderas till vad och varför. Så nu vill jag hjälpa dig att få en ökad förståelse för de olika penslarna. Så du kan känna dig mer trygg när du väl står där och ska välja en ny pensel.

 

Penselns egenskaper

 

Olika penslar är uppbyggda för att fylla ut olika funktioner. Där finns de som jag kallar för ”allround” penslar, vilka brukar vara lite billigare syntetiska penslar, som du kan använda till de flesta tekniker. Dessa penslarna är de som vi oftast börjar med när vi kliver in i denna skapande världen. Och till en början är vi nöjda med dem, men till sist kommer vi till den punken då vi vill ha bättre material. (tips! Läs detta inlägget https://zarasfargochduk.se/kvalitet-kvalitet-kvalitet/ )

Genom att förstå de olika egenskaperna i var teknik kan vi lätt se vad vi söker hos en pensel.

Oljefärg

Oljefärg och svinborstpensel

Här ser vi Georgians oljefärg tillsammans med en svinborst-pensel.

 

Oljefärgen är i sitt råa tillstånd en väldigt tung och krämig färg och för att hantera denna behöver du en stark pensel som klarar av motståndet i färgen. Och även om det idag finns syntetiska penslar som är starkare är ännu svinbordpenseln den starkaste som då är perfekt för oljefärgen. Svinbortstråna är individuellt stela och starka och tillsammans i penseln är de oslagbara när det kommer till styrkan.
Du känner igen penseln på dess vita borst och stela yttre.

 

Oljefärg och svinborstpensel

Här målar jag med Georgians svinborst-pensel.

Om du spär ut färgen, så den är mer tunn/flytande kanske en svinborst inte längre är att föredra. Här är det vanligt att vi använder en mårdhårspensel. Dessa penslar är väldigt mjuka och har en mer absorberade karaktär och passar för små detaljer.

 

Vattenlöslig oljefärg

 

Vattenlöslig oljefärg och penslar

Här har Georgians vattenlösliga oljefärg tillsammans med två syntetiska akrylpenslar.

 

För några år sedan kom den vattenlösliga oljefärgen och den blir mer och mer populär. Även om det är en oljefärg så beter den sig lite annorlunda. Och det är något vi får tänka på när vi ska välja pensel, för om vi tänker att klassisk oljefärg är tung och kompakt så är denna vattenlösliga lite mjukare och krämigare, vilket gör att den starka svinborsten inte funkar lika bra till den. Här är faktiskt den stakare syntetiska akrylpenslen att föredra. Att välja en syntetisk pensel kommer att underlätta i ditt arbete med din vattenlösliga oljefärg.

 

Akryl

 

Akrylfärger och penslar till akryl

Här ser vi olika akrylfärger som beter sig olika tillsammans med olika penslar som passar för de olika färgerna.

 

Att hitta rätt pensel till akrylen kan både vara lättare och svårare. Denna populära teknik finns i flera olika former, från den mer flytande till den tjocka kompakta. Och utifrån vilken form din akrylfärg har kanske du vill anpassa din pensel från det. Men en tumregel är att syntetiska penslar är det bästa. Du kan använda svinborst med, men undvik mjukare päls-penslar, som get, ekorre och mård. De mjukare har en förmåga att absorbera färg och de kan bli svårt att få rent penslarna från färgen. En syntetisk pensel är lättare att rengöra helt enkelt.

 

Akrylpensel

Här använder jag en akryl-pensel från System3. Just denna penseln är från deras starkare serie.

 

Så mina tips när du ska välja en ny pensel till ditt akrylmålande är att fundera på följande:
1) Hur beter sig din färg?

 

Om den är rinnigare kan du ha både mjukare och ”klassiskt” starkare penslar. Men om du målar med en tyngre, kanske till och med heavy body färg, är absolut en starkare pensel att föredra, för precis som med oljan vill vi då ha en pensel som klarar av motståndet i färgen. Vilka strån den har, handlar om mycket känslan. Det vanligaste är syntetiska, men jag vet att många även föredrar svinborst. Min erfarenhet säger att de syntetiska lämnar mindre märken efter borsten än svinborsten. Och än en gång handlar det om vad du vill ha för resultat.

2) Det handlar även om du hur använder din pensel.

 

Om du tar i och målar med en kraft, en är stark pensel härligare (enligt mig) att jobba med. Men för mjukare rörelser föredrar jag själv de mjukare penslarna. Därför har jag själv många olika penslar då jag väljer pensel efter hur jag jobbar med den.

3) Sedan kommer vi till valet mellan billigare och de lite dyrare penslarna.

 

Jag har i alla år nöjt mig med de billigare Graduate penslarna, dels för att de håller bra kvalitet för att vara så billiga, men framförallt för att jag i perioder slarvar med min penselvård och jag får då slänga penslarna.
Men jag har unnat mig några penslar av bättre kvalitet och det får mig att vilja bli bättre på att ta hand om dom, eftersom de är så sköna att jobba med. De håller en annan kvalitet och jag lita mer på de lite dyrare än på de billigare.

 

Akvarell

 

Akvarellfärger och akvarell penslar

Här ser du mitt akvarellset med två penslar från Aquafine, vilka jag använder mest i mitt akvarellmåleri.

 

Denna teknik är den där vi blir som mest kräsna med valet av våra penslar.

 

När jag började måla med akvarell använde jag samma ”allround” penslar som jag hade till akrylen. Men så fort jag provade en bättre akvarellpensel vägrade jag gå tillbaka till de jag innan haft. Det var som dag och natt.

För till akvarellen vill vi ha penslar som har en bra absorberingsförmåga och där med kan hålla mycket vatten. Men lika viktigt är det att penseln ska släppa från sig vattnet i ett fint, jämnt flöde. Om din pensel har uppfyllt detta, kommer du ha mer kontroll över färgen och framförallt kommer du inte behöva hämta färg lika ofta. Vilket även betyder att du får finare jämnade penseldrag. Att akvarellpenseln även är mjukare i sin borst gör den mer behaglig att arbeta med. Med en mjuk borst upplever jag själv att penseln blir som en förlängning eller en del av akvarellfärgen.

 

Akvarell pensel

Aquafines syntetiska akvarellpensel håller mycket vatten och du kan då måla jämnare.

 

För att kunna få alla dessa olika egenskaper i en pensel, använder vi oss i regel av djurhår, så som mård, get, ekorre och häst. De olika djuren erbjuder olika resultat. Gethåren är så mjuka att de flyter ut i vattnet, men mården är lite starkare så det håller en bättre form.

I dagens samhälle försöker vi låta djuren få vara ifred.

 

Därför jobbar penseltillverkarna hårt på att skapa syntetiska penslar som ska kunna leverera lika bra som djurens olika egenskaper. Jag själv jobbar mest med de syntetiska och jag är nöjd med hur de beter sig. Vi har Aquafine serien i butiken och det är de som jag har hemma med. Deras syntetiska penslar är uppbyggda med strån i olika tjocklekar och längder som då kan erbjuda likvärdiga resultat som en päls-pensel.

Det är otroligt, hur långt tillverkarna har kommit i just de syntetiska penslarna.

 

De har kommit så långt att där finns märken som nu levererar syntetiska kolinsky penslar. Om du inte har hört talas om kolinsky, så är det den finaste kvalitets graden bland akvarellpenslarna, som innan har varit endast den finaste pälsen. Detta, mina kära vänner är revolutionärt, att vi idag har den kvalitén utan att behöva använda oss av djur.

 

Det var detta jag idag, hade att berätta om olika penslar. Jag hoppas, som alltid att du efter att ha läst här på bloggen, att du känner dig lite klokare och tryggare i ditt skapande. Kommentera och låt mig veta och kanske förklara bättre om där är något du känner dig osäker på. 😊

Jag vill bara inflika att penselvården är superviktigt. Jag kommer att göra ett inlägg längre fram där jag går genom just detta. Och jag kommer att göra det så snart jag kan så du inte behöver grunna på det. Såklart är du välkommen att antingen komma in till butiken för att få hjälp och rådgivning, eller att bara slänga iväg en kommentar eller mejl med dina frågor, så ska jag hjälpa dig 😊

Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det? Kommentera och låt mig veta.
 Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om vår blogg!
Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

Ps. Du missar väl inte att följa oss på sociala medier? Vi finns på FacebookInstagram

 


 

En målarkniv blir din bästa vän!

En målarkniv blir din bästa vän!

Hej målarkniv!

Vart har du varit i hela mitt liv?

 

Om du målar i någon våt-teknik bör du äga minst en målarkniv. Detta lilla redskap kan komma att underlätta för dig i ditt skapade. Ja, jag menar även dig som målar i akvarell.  Du kanske bara inte har hittat den än? Målarkniv, eller palettkniv har någonstans blivit något som många är rädd för. Men vi måste släppa den rädslan och se alla möjligheter den kan ge! Ja, den är vanligast till olja och akryl, men den kan även användas till akvarell på tub och gouache. Hur då tänket du?
Jodu, jag ska förklara varför.

 

Vi börjar med det enklaste

Placera färg.

Om du har färg på en tub kan du antingen trycka ut färg på en palett som du plockar upp med din målarkniv och placerar för du vill ha det. Du kan såklart även strunta i paletten och ta färgen direkt från tuben med din målarkniv. Detta är väldigt terapeutiskt oavsett om du målar med olja, akryl eller akvarell på tub. Sedan väljer du själv om du jobbar vidare med färgen, eller om du lämnar den så.
Ett tips som kan vara roligt att testa, det är att ha klumparna med färg och sedan med vatten skapar en rinnig effekt. Detta funkar bäst med akvarell, men om du vill göra det med akrylfärg rekommenderar jag att du har ett hjälpande medium till.  

 

Applicera modelleringspasta.

Modelleringspasta är ett medium som skapar 3D effekt på din konst, vanligast till canvas framförallt. Pastan påminner om spackel vilken vi med olika målarknivar kan du skapa olika mönster/former och djup i din pasta, på din canvas. Målarknivar finns i otaliga former och storlekar. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

 

Måla med målarkniv?

Abstrakt bakgrund.

Bakgrunden på denna tavlan har jag målat med målarkniv.

Har du testat att måla med din målarkniv? Det var framförallt där jag började använda målarkniven, för att dra ut färgen på min canvas, när jag vill måla abstrakta bakgrunder. Här jobbar jag som så att jag sprayar min canvas lite lätt med vatten så att färgen ska få ett bättre glid. Sedan klickar jag ut önskade färger här och där på canvasen för att sedan ta min målarkniv och dra ut färgen.

 

Faktiskt måla med målarkniven.

Detta är inget som jag kan, men jag har sett andra göra det. Och det kan bli så snyggt! Att måla motiv med endast målarknivar är en konstform i sig. Jag kan även tänka mig att det får en att se sitt skapande med nya ögon. Du kan testa detta med både oljefärg och akryl.

 

Men framförallt och kanske det viktigaste.

Du blandar färg med den!

 


Till vänster ser du början till att blanda akrylfärg med en målarkniv.
Och till höger ser du när jag blandar akvarellfärg på tub med målarkniv. Här blandade jag större volymer färg som jag sedan packade till kakor/koppar för att kunna använda denna färgen igen. Och jag använde målarkniven till att lyfta och packa färgen.

 

Om du är en av dom som blandar din färg med pensel så har du kanske märkt att det inte är det bästa. Färgen kanske inte blir ordentligt blandad, eller det att färgen äts upp av din pensel. Skulle du sedan använda din blandpensel att måla med, har du mest troligt kvar blandfärgerna i din pensel och du får inte den färgen du vill ha när du målar. Plus att din pensel förstörs av den behandlingen. Nej, penseln är ingen blandpinne. Men det är målarkniven! Genom att blanda dina färger på palett med målarkniv får du en ordentligt blandad färg! Plus att du har kvar din volym i färgen som du tryckte ut.
Så minst en målarkniv är ett måste att ha.

 

Känner du dig redo att hitta din nya bästis?


Vi har många olika målarknivar som du kan välja mellan, både i styckvis och i hela set.
Ta en titt i vårat bildgalleri som du hittar här och scrolla dig ner till tillbehör för att utforska vårat sortiment.
Du är varmt välkommen in för att hitta din nya bästa vän! Och jag finns här för att hjälpa dig att hitta rätt!

 

Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det? Kommentera och låt mig veta.
 Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om vår blogg!
Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

Ps. Du missar väl inte att följa oss på sociala medier? Vi finns på FacebookInstagram


 

Att kommentera

Att kommentera

Att kommentera är ett bra sätt för dig att berätta för mig om du uppskattar mitt jobb.

Men innan jag hittade hur man lämnar en kommentar kände jag mig så dum.

Har du någon gång fått en riktig AHA- upplevelse?  Jag fick nyss en sådan och först kände jag min lite dum. Men sedan tänkte jag att det är inte så lätt att veta och att där kanske inte bara är jag som hade missat denna funktionen. Och då kan jag dela med mig av den, så är vi kanske flera som delar denna upplevelsen tillsammans.

 

Jag är en nybörjare.

Så ofta får jag lära mig något nytt.

Så när jag kollade in min lilla blogg och inte hittade var/hur man kunde lämna en kommentar under respektive inlägg, blev jag aningen virrig. Jag har ju fått kommentarer så det måste ju gå?  Då jag gjorde det enda logiska jag kunde komma på, jag klickade som en dåre överallt och det fungerade. Nu vet jag hur man kommenterar på min blogg!

 

På bloggen ser vi detta (minus det gröna)

Det inringade på bilden visar vart du tycker för att komma in på det enskilda inlägget

 

Det enskilda inlägget.

 

När vi går in på bloggen kommer alla inlägg i kronologisk ordning och genom att scrolla kan vi läsa inlägg efter inlägg. Men om vi trycker på rubrikerna för inläggen kommer vi in på det enskilda inlägget och där kommer vi kunna kommentera.

 

Såhär ser det ut när vi har kommit ner till att Skicka kommentar

 

Detta var inte det jag tänkt posta

 

Men jag ville dela med mig av min AHA- upplevelse. Om jag är den enda som inte har förstått hur det till, kanske det var på tiden att jag lärde mig det. Fast, kanske kan jag har hjälp någon annan att bli lite klokare på ” dagens teknologi” 😉
Vem vet, du kanske till och med har fått dig ett litet skratt? 😀

En ska lära sig något nytt var dag
Och detta var det första jag fick lära mig idag.

 

Men dagen har bara börjat och där finns flera möjligheter till lärdom.
Har du fått lära dig något nytt idag? Vill du i så fall dela med dig av det? 🙂

 

Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det?
Kommentera och låt mig veta ♥
Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om vår blogg!
Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

Ps. Du missar väl inte att följa oss på sociala medier? Vi finns på FacebookInstagram

 


 

Terapi med färg – jag hoppas det kan hjälpa dig

Terapi med färg – jag hoppas det kan hjälpa dig

Att jobba med färg är som terapi för själen.

Hur skapandet och färgerna kan hjälpa dig att må bättre.

 

Livet, lyckan och inspirationen.

Hej! Är allt okej?

Jag har noterat att där är många inte mår jätte bra just nu. Av olika anledningar.
Så jag ville bara kolla om det är bra med dig?
Om det skulle vara så att du inte mår så bra just nu, vill jag bara att du ska veta att det är inget fel med det. Det är inget ovanligt att vi som människor har olika perioder med olika mycket glädje. Även jag går genom detta emellanåt. Och något som kan stärka mig när jag är nere, är vetskapen om att jag inte är ensam. För denna vetskapen ger mig känslan/tryggheten att det är okej, vi måste inte alltid vara på topp. Det är inget ovanligt eller konstigt när det händer. Och vet du vad, du är inte heller ensam. Det är okej. Även om det inte känns som det just nu, kommer det bli bättre. Du är en kämpe och du kommer ta dig genom detta.

Många började måla när de var i en svacka i livet och skapande blev en terapi.

Även jag upptäckte skapandet när jag var sjuk. Att få måla och försvinna för verkligheten för en stund blev min terapi. Och så har det fortsatt att vara. Behöver jag bearbeta känslor för dagen kan jag gå upp till min ateljé och kasta färg för att reagera av mig. Ibland räcker det. Och det är en form av terapi, för mig. Men även att sitta med en penna och kladda lite kan räcka som dagens terapi.

Skapandet kan hjälpa men även stjälpa

Hitta tillbaka till hur skapandet blir din terapi

Att skapa kan många gånger hjälpa oss genom de tuffa stunderna i livet. Men där finns gånger då det kan stjälpa oss. I mitt fall har det handlat om förväntningarna som nästan förvandlas till krav. Som när jag känner att jag inte hinner skapa på vardagarna och jag sedan skapar en förväntning om att till helgen är jag ledig och då ska jag skapa för glatta livet. Men när helgen kommer blir det ett krav om att skapa och ångesten träder fram och det slutar med att jag sitter med mobilen och kollar på andras skapande, istället för att själv ta tag i penseln eller pennan. Och när ledigheten tar slut och sitter jag där, full med frustration och ångest istället för den lugna glada Zara som jag hade föreställt mig.
Känner du igen dig?

 

Min nuvarande lösning på detta

 Som jag nämnt tidigare har jag tagit över vår matsal där hemma. Men utöver det, har jag min “överlevnadsryggsäck” som jag har med mig nästan överallt. Nu är det kanske lite ja.. “overkill” (?) att gå runt med en stor ryggsäck fylld med konstmaterial, men för mig fungerar det. Att ha väskan tillgänglig är en trygghet och jag vet att jag alltid har möjligheten att skapa, blir även det som en terapi. I min ryggsäck har jag alla mina markers, skisspennor och färgpennor. Även akvarellen med någon pensel och såklart alla böcker och block till de olika teknikerna. Nu med den, har jag möjligheten att skapa när andan (och möjligheten) faller på, om jag så är på jobbet, hemma eller iväg (och om jag skulle fastna i bilkö igen kommer jag kunna hålla mig sysselsatt), vilket resulterar i meditativt skapande. För jag har släppt förväntningarna och kraven kring skapandet och nu är jag mer kreativ än vad jag har varit på länge. Och det har än en gång blivit terapi för mig.

Min ryggsäck är här inte lika full som vanligt, då jag har uppe en del.

Jag vill inte erkänna det, men..

Att lägga till fysiskt arbete har även det hjälpt. Denna glada soffpotatisen till vampyr (japp, det är mitt “smeknamn” där hemma eftersom jag tidigare inte har vistats i sol) är nu mera inte bara utomhus ibland, utan jag utsätter även min kropp för arbete. Nej jag är inte ute och springer eller något sådant, men jag är lyckligt lottad att bo i ett hus som råkar ha en stor trädgård som jag nu satt klorna i. När jag är ledig börjar jag dagen med trädgårdsarbete och jag avrundar dagen med skapande. Att sätta kroppen i rörelse och utmana den ger energi. Hjärnan blir så givmild med glädje hormoner och den kastar upp portarna till belöningssystemet och där i stannar jag. Den glädjen och peppen tar jag med mig när jag ska skapa och det märks i det jag gör. Detta är såklart något nytt i mina rutiner, men jag hoppas att detta kan bli en rutin som jag fortsätter med.

Det blir som olika former av terapi, att först jobba intensivt med kroppen och sedan avrunda med att bli ett med färgerna.

 

Men inspirationen till skapandet då?

Hur jag kommer på vad jag ska måla.

Ofta får jag frågan om var jag hittar min inspiration eller vart hur jag kommer på olika saker och ting. Och det som mest tar mig framåt är nyfikenhet. Att vara nyfiken på olika tekniker eller att inte undra hur saker skulle bli om jag gjorde ditt eller datt, utan att faktiskt testa det. Som jag ofta säger: Det man inte vet får man ta reda på. Det mest nyligen har varit markers, som jag innan inte vågar arbeta med för det har sett svårt ut, men verkligen velat testa för att jag tror det skulle hjälpa mig att komma framåt med mina färgpennor. – Och vet du vad? Det gjorde det. Jag lägger nu grunden med markers och jobbar med detaljer med mina färgpennor och jag mår så bra i det.
Sedan har även färgcirkeln boostat mig. Har du studerat den lite närmare någon gång? Eller gjort din egna? Om du inte har gjort det så är det ett tips! För mig blev det en aha upplevelse när jag inte bara fördjupade mig i färgläran men i praktiken började utforska de primära, sekundära och kontrastfärgerna. Alltså WOW så kul det var att jobba kring det! Och vips! så har jag utvecklats i mitt skapande.

Färgcirkel

Jag har laddat ner flera färgcirklar i mobilen så jag alltid har de tillgängliga. Ibland är det enkel terapi att hämta bilder.

Ibland kan det vara så lätt som en ny penna, papper eller färg.

Som jag just nu, kände en dragning till det nya kvistblocket och hur jag kände att jag bara måste måla på det. Och jag fick en ny glädje när jag började måla på det, nu med torrpastellen. Tjoho! Och när jag skulle välja motiv såg jag framför mig en fågel men vilken? Jag tog fram färgcirkeln och tittade på vad som kunde vara kontrastfärg till det bruna pappret och jag kom fram till grönt/blått/turkos (där finns ingen direkt kontrastfärg till brunt, men det struntar jag i) vilket blev en papegoja/ara.
Men jag behövde såklart en referensbild. Och för att hitta en referensbild som jag får använda gick jag in på pixabay.com, som är en gratissida med bilder som kan användas fritt. (tänk på upphovsrätten – i regel får vi inte använda andras konst till vår, oavsett om det är foto, skulpturer eller tavlor)

Att sitta och måla av en bild och inte behöva tänka och låta händerna sköta jobbet, är för mig den bästa terapin som finns. Och det är det jag kallar för färgterapi.

Jag är just nu på mitt andra lager med pastellen men jag tror det kommer bli bra.

Hur känner du?

Blev det pannkaka eller sol?

Detta inlägget kan upplevas som rörigt men förhoppningsvis har du lyckats hänga med i mina vändor.
Har du gjort det ska du ha en ‘high five’! Bra jobbat! För det är inte alltid så lätt.
Om du då har lyckats ta dig hela vägen hit, hoppas jag innerligen att du har fått lite ny energi.
Lika mycket hoppas att du känner dig inspirerad till att skapa.
Att några av mina tips kan hjälpa dig, på ett eller annat vis.
Att du nu kan få daglig terapi med hjälp av dina färger.

Som alltid, är du välkommen in till butiken för att fylla på ditt lager eller få hjälp att hitta rätt material för just ditt skapande.

Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det?
Lämna en kommentar och låt mig veta ♥
Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om vår blogg!

Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

Ps. Du missar väl inte att följa oss på sociala medier? Vi finns på FacebookInstagram

 


Papper, penna och ett sudd?

Papper, penna och ett sudd?

Tips till dig som vill få ökad kunskap inom teckning

Har du med varit med om att du har köpt ett fått ett set med pennor, där du inte förstår vad du ska använda alla pennor till? Så var det i alla fall för mig när jag fick mitt första set med skisspennor som 12 åring. Det skulle ta mig många år innan jag blev något som när klok på allt detta material, för skisstekniken. Det är helt värdelöst när det är så. Så därför har jag knåpat ihop en liten guide som jag hoppas kan hjälpa dig i ditt skapande.

Högst upp har vi en 6H penna. I mitten har vi en klassisk HB penna. Och längst ner har vi en 9B penna

De olika pennorna
På skisspennor finns där bokstäver och siffror. Vi utgår från HB pennan som är den klassiska skrivpennan. B pennor är mjukare, mörkare och kladdigare och de fungerar bra om man ska få ut skuggor. H pennor är hårdare och ljusare och den är omtyckt för lätta skisser eller när vi vill undvika kladd. Och ju högre siffra det är på pennan ju starkare är den i sin karaktär.

 

 

Stompfer kan mer fördel användas med mjukare pennor.

Att göra skuggor

För att göra skuggor använder vi en av de mjukare pennorna (ex. 4B) och sedan drar vi ut grafiken på pappret. För att göra det rekommenderar jag en stompfer, vilket är ihoprullat limmat papper. Det går även bra det tops eller tyg. Poängen är att vi vill undvika att använda fingrarna, efter som vi har både fett och smuts på händerna, som kan lämna fläckar på pappret. Och det vill vi undvika.

 

 

Jag använder mig oftast av hushållspapper som skydd mellan mig och min teckning.

Undvik ”Svart hand”

Svart hand, som jag kallar det, är när du har handen på din skiss när du jobbar på den och till sist är handen svart smutsig och du har kladdat ut grafiten över pappret. Undvik detta genom att ha ett papper mellan din hand och din skiss. Dra inte pappret när du ska flytta på den, utan gör det lite lätt. Du kan använda dig av både hushållspapper eller ett annat skisspapper.

 

 

Högst upp har vi ett knådgummi och jämte det ett klassiskt sudd. Nedan har vi det elektriska suddet för de finaste detaljerna.

Att sudda


Idag har vi många olika bra sudd (radergummin) att välja mellan. Jag använder mig att ett klassisk mjukare sudd som inte smular utan lämnar från sig större ”kludd”. Det är jätte bra för de större partierna. Ska du sudda för mer detaljer kan en suddpenna eller suddstift vara behjälpligt. Men det batteridrivna suddet är fantastiskt eftersom det tillåter dig att sudda med precision som vi inte kan klara manuellt. Om du inte vill radera/sudda utan bara bli av med överflödig grafit/göra ett parti ljusare men inte pappersvitt, är det ett knådgummi du behöver. Ett knådgummi påminner om en klump häftmassa, fast fettfri, som du lyfter/drar/knådar på den ytan som du vill ljusa upp/ta bort överflöd av grafit.

 

 

En enkel klassisk pennvässare är enligt mig, alltid den bästa. Sedan har vi kritvässarplattan med två olika grova sandpapper, för att bara få till den vassa spetsen.

Pennvässaren

Ett vanligt misstag vi gör med våra pennor är att vi låter pennvässaren äta upp pennan. Alltså att vi vässar mer än nödvändigt. Men självklart behöver vi vässa våra pennor. Så den bästa pennvässaren (enligt mig) är en enkel i metall, då du kan se din penna när du vässar och den håller hur länge som helst. Men vi behöver endast vässa pennan när vi inte har något stift kvar. Många vässar pennan så fort den är trubbig, vilket är helt onödigt. Här kan vi istället använda oss av en kritvässarplatta för att slipa till spetsen. Plattan är ett sandpapper och du vänder pennan på pappret för att få till önskad spets. Glöm inte att ta bort damm/smuts från pennan på svampen innan du fortsätter jobba med pennan.

 

 

Att välja papper

Som så mycket annat finns där galet mycket att välja mellan. Men här kommer några riktlinjer som kan hjälpa dig att hitta rätt papper.

Skisspapper är ett papper för dig som jobbar snabbt och lätt. Inte så mycket suddande eller mer än torra pennor. Detta pappret är lite känsligare och tål därför inte så mycket.


Ritpapper där emot klarar mycket mer jobb. På detta pappret kan du sudda mycket mer och det tillåter dig därför att jobba längre och mer detaljerat.


Om du vill ha ett ännu bättre papper som klarar ännu mer rekommenderar Smooth Heavyweight block. Detta är ett tjockare och ännu tåligare papper som du även kan jobba med blöta pennor (fineliners, posca) på ett bättre sätt än vanligt ritpapper, då det vanliga ritpapperet är aningen absorberande och det klarar även av ink och lättare lager av akvarell. Sedan finns även det populära Bristol blocken, som klarar ännu mer.

 

 

Skydda din konst

Till sist, glöm inte att skydda ditt arbete. För att undvika att ditt verk kladdar/smetas ut skyddar du det med fixativ, vilket är torrteknikens motsvarighet till hårspray. Du kan spraya detta över ditt papper vilket då fixerar din teckning. Du kan göra detta mellan dina ”lager” men framför allt avslutar du med fixering. Till sist bör du förvara din konst på ett sätt som skyddar den. Jag själv använder mig av en ArtSafe presenter, som är en mapp med plastfickor.

 

Jag hoppas att du känner dig lite klokare men framförallt tryggare i ditt material för teckningstekniken.
Som alltid är du varmt välkommen in i butiken för att hitta ditt material och få rådgivning kring det.

Tyckte du om dagens inlägg, eller har någon fundering efter att ha läst det? Kommentera och låt mig veta <3
Och glöm inte att tipsa dina kreativa vänner om vår blogg!

Med kärlek, Zara.
Zaras Färg & Duk

Ps. Du missar väl inte att följa oss på sociala medier? Vi finns på FacebookInstagram